FARKLI ASMA ANAÇLARI İLE AŞILI RED GLOBE ÜZÜM ÇEŞİDİNİN FİDAN RANDIMANI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

Burçak İŞÇİ, Ahmet Altındişli, Ege Kacar, Yıldız DİLLİ, Oğuzhan Soltekin, Serkan ÖNDER, Akay ÜNAL, Yüksel SAVAŞ

Abstract


ÖZET

Araştırma 2012-2013 yıllarında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri ve Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Aşı Üretim Tesisinde gerçekleştirilmiştir. Her iki araştırma yılında yedek su ve karbonhidrat miktarları tayin edilmiş olan, tek göz halinde hazırlanmış Vitis vinifera L. cv. Red Globe üzüm çeşidine ait kalemler ile gözleri köreltilmiş asma anaçlarına ait çelikler Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu Aşı Üretim Tesisinde pedallı tip omega aşı makinasında aşılanmıştır.

Aşılı çelikler çimlendirme odasında Richter sandıkları içerisine çimlendirme ortamı olarak ince çam talaşı konularak “Tesadüf Parselleri Deneme Deseni”’ ne göre oniki farklı asma anacı ile aşılı Redglobe üzüm çeşidi için her bir anaç çeşit kombinasyonuna ait 4 tekerrür ve her tekerrürde 25 çelik olacak şekilde Richter sandıklarına yerleştirilmiştir.

Alıştırma odasından çıkarılan çeliklerde aşı yerindeki kallus ve kök dağılımları; 0-4 skalasına göre ölçülerek değerlendirilmiştir. Ölçümleri tamamlanan aşılı çelikler tüplü fidan üretimi için gerekli olan koşullara alınmış ve dikim tarihini takiben ikinci ay sonunda tüplü fidan randımanları tespit edilerek % olarak ifade edilmiştir.

Red Globe üzüm çeşidi 2012 ve 2013 yıllarında anaçlara göre değişmekle birlikte tüplü fidan randımanları yönünden ilk yıl 110R ve S04 anacı ile %76, ikinci yıl Fercal %19 ve SO4 %17 olarak tespit edilmiştir. Bu çalışmada modern bağcılığın gereği olan aşılamanın ortaya çıkardığı üzüm çeşidi ve anaç kombinasyonları arasındaki aşı uyuşma durumunun, Vitis vinifera L. cv. Red Globe üzüm çeşidi ile aşılı farklı asma anaçları için incelenerek ortaya çıkarılması ve pratiğe aktarılması amaçlanmıştır. 


Keywords


üzüm; anaç; fidan randımanı;Red Globe;kallus

References


Çelik, H., Marasalı, B., Söylemezoğlu, G., Gürsoy, Y. Z., Gökçay, E., Yüksel, İ., Göktürk Baydar, N., Karlı İlbay, A., İlhan, İ., 1998. Türkiye'de Virüssüz Sertifikalı Asma Fidanı Üretim Tekniğinin Geliştirilmesi (EUREKA EU 679 VITIS). Proje no. TOAG-1108. Sonuç Raporu .

Çelik, H., 2002. Üzüm Çeşit Kataloğu (Grape Cultivar Catalog). Sun Fidan Mesleki Kitaplar Serisi:2, 136 s

TÜİK, 2012. Türkiye İstatistik Kurumu, ‘Bitkisel Üretim İstatistikleri 2012’, http://www.tuik.gov.tr

Uyemoto JK, Rowhani A, Luvisi D.. An association of rootstock stem lesions in Vitis species and different graft-transmissible agents. In: Proceedings of the 13th ICVG Meetings. Adelaide, Australia. p 83 (2000).

Zutahy, Y., Lichter, A., Kaplunov, T., Lurie, S., 2008. Extended storage of ‘Red Globe’ grapes in modified SO2 generating pads. Postharvest Biology and Technology, 50(1), 12–17

Winkler, A. J., J. A. Cook, W. M. Kliewer, L. A. Lider, 1974. General Viticulture. University of California Press. Berkeley and Los Angeles. 633p.


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.