Örtüaltında ve Organik Olarak Yetiştirilen Bazı Muz Çeşitlerinin Farklı Olgunluk Dönemlerindeki Fiziko-kimyasal Özellikleri ve Antioksidan İçerikleri

Nilda ERSOY, Yavuz BAĞCI

Abstract


Bu araştırmada, örtüaltı ve organik büyüme sisteminde yetiştirilen iki farklı muz çeşidinin (Dwarf Cavendish ve Gross Michel) yeşil (hasat dönemi) ve sarı (olgun dönem) olmak üzere iki farklı dönemde meyve ağırlığı, meyve çapı, meyve uzunluğu, meyve yüksekliği, boy/en oranı, kabuk kalınlığı, kabuk ağırlığı, toplam suda çözünebilir kuru madde (SÇKM), pH, titre edilebilir asitlilik, meyve sertliği, meyve rengi ve antioksidan içerikleri gibi bazı fiziko kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Araştıma sonucunda, en ağır (170.297 g) ve en geniş (37.059 mm) meyveler Gross Michel (kabukla birlikte) çeşidinden elde edilmiştir. Meyve uzunluğu ve meyve ağırlığı değerleri bakımından hem kabuklu hem de kabuksuz olarak Gross Michel muz çeşidi en yüksek değerlerde bulunmuştur. Toplam suda çözünebilir kuru madde, pH ve titre edilebilir asitlilik değerleri Dwarf Cavendish muz çeşidi için %22.1, 4.1 ve %0.48; bu değerler Gross Michel muz çeşidi için ise sırasıyla %21.533, 4.6 ve %0.503 olarak elde edilmiştir. Diğer taraftan meyve sertlik değerleri Dwarf Cavendish çeşidi için 4.233 N/mm, Gross Michel çeşidi için 4.500 N/mm olmuştur. Bununla birlikte, denemede yer alan çeşitler arasında kabuk rengi bakımından istatistiksel olarak belirgin bir farklılık bulunmamıştır. Ek olarak, meyve eti ekstraktlarında antioksidan aktiviteleri  -serbest radikal giderme aktivitesi, , hidrojen peroksit giderme (H2O2) ve -metal (Fe+2) şelatlama aktivitesi metodları ile belirlenmiştir. Olgun dönemde, Dwarf Cavendish muz çeşidinin meyve eti, Gross Michel muz çeşidinden daha yüksek antioksidan aktivitesi göstermiştir

Keywords


Dwarf Cavendish; Gross Michel; Organik büyüme tekniği, Fiziko kimyasal özellikler; Antioksidan aktiviteleri

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.