KONYA’DA ŞEKER PANCARI ÜRETİMİNİN HASAT MEKANİZASYONUNDA İŞGÜCÜ ÖZELLİKLERİ

Cevat AYDIN, Haydar HACISEFEROĞULLARI, Sedat ÇALIŞIR, Mehmet Hakan SONMETE

Abstract


Bu çalışmada, Konya bölgesinde şeker pancarı üretiminde kısmi hasat mekanizasyonunda kullanılan insan işgücü özelliği ve enerji eşdeğeri araştırılmıştır.

Araştırma da, şeker pancarı kısmi hasat mekanizasyonunda işgücü çalışma pozisyonlarına bağlı olarak; eğilerek çalışmada işçinin sırt ve baldır kaslarının; çömelerek ve oturarak çalışmada kol, sırt ve oturga kaslarının yüklendiği görülmüştür.

Bunun yanı sıra,  işgücünün zamansal, alansal ve kütlesel enerji eşdeğerlerinin sırasıyla 1.66 Mj/h, 662.93 Mj/ha ve 9.83 Mj/t olduğu belirlenmiştir.  


Keywords


Şeker pancarı; kısmi hasat mekanizasyonu; işgücü enerjisi

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.