ŞEFTALİ YAPRAK KIVIRCIKLIĞI HASTALIĞI (Taphrina deformans (Berk.) Tul.)’NA KARŞI FARKLI DÜZEY-LERDE DUYARLILIK GÖSTEREN ŞEFTALİ ÇEŞİTLERİNİN BESİN İÇERİKLERİ İLE HASTALIĞA DUYARLI-LIKLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ

Suat KAYMAK, Kadir UÇKUN, Nuh BOYRAZ

Abstract


Şeftali yaprak kıvırcıklığı hastalığı (Taphrina deformans (Berk.) Tul.)’na dayanıklılık ile bitki besin maddeleri arasındaki ilişkiyi belirlemeyi amaçlayan bu çalışmada, çok dayanıklı (Nemaguard, Precocissima), orta dayanıklı (Red Haven, Cardinal), hassas (Red Cab, Ventura) ve çok hassas (Red King, Andros) çeşitler kullanılmıştır. Arazi koşullarında ve 10 yaşındaki ağaçlarda 2004 yılında yürütülen denemede bitkilerden alınan yapraklarda mineral madde analizleri yapılmıştır.

Yaprakların N, P, K, Ca, Cu ve Zn içeriği ile yaprak kıvırcıklığı hastalığına dayanım arasında herhangi bir olası ilişki kurulamamıştır. Ancak dayanıklı çeşitlerde genelde Mg, Fe, Mn ve B içeriğinin yüksek olduğu tespit edilmiştir.


Keywords


Dayanıklılık; mineral madde; şeftali; yaprak kıvırcıklığı hastalığı

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.