YAĞLI VE YAĞSIZ İNCE KUYRUKLU BAZI YERLİ KOYUNLARIN KESİM VE KARKAS ÖZELLİKLERİ

Ali KARABACAK, Saim BOZTEPE

Abstract


Bu araştırma, Akkaraman, Dağlıç, Kıvırcık, Malya ve Karacabey Merinosu (KM) ırklarının kesim ve karkas özelliklerini karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada her ırktan 10 baş olmak üzere toplam 50 baş kuzu kullanılmıştır. Kuzular ortalama 20 kg canlı ağırlıkta (yaklaşık 2.5 aylık yaşta) besiye alınmış ve 68 gün süreyle adlibitum konsantre yem ve günlük 150 g kuruyonca otu ile beslendikten sonra kesime sevk edilmişlerdir.

Kesim ve karkas özellikleri ile ilgili olarak Akkaraman, Dağlıç, Kıvırcık, Malya ve KM ırklarında sırasıyla kesim ağırlığı 40.92, 36.04, 34.09, 40.59 ve 38.94 kg, soğuk karkas ağırlığı, 18.84, 17.35, 15.35, 18.55 ve 17.26 kg, karkas randımanı , % 45.98, 48.03, 45.23, 45.69 ve 44.35, kuyruk oranı % 16.16, 18.97, 0.88, 5.74 ve 0.61, soğuk sol yarım karkas ağırlığı 8.02, 7.24, 7.73, 8.69 ve 8.53 kg (p<0.01), but ağırlığı 2.96, 2.56, 2.62, 3.10 ve 3.02 kg (p<0.01), sırt bel ağırlığı 1.67, 1.63, 1.68, 1.88 ve 1.81 kg (p<0.05), kol ağırlığı 1.53, 1.24, 1.51, 1.68 ve 1.68 kg (p<0.01), göz kası alanı ise 14.2, 13.1, 13.1, 13.9 ve 16.4 cm2 (p<0.01) bulunmuştur.

Pirzola bölgesindeki doku kompozisyonu ile ilgili olarak Akkaraman, Dağlıç, Kıvırcık, Malya ve KM ırklarında kas oranı sırasıyla % 49.5, 46.4, 43.8, 46.7 ve 46.2, kemik oranı % 27.2, 25.7, 23.9, 22.6 ve 26.2 (p<0.05), kabuk yağı oranı % 16.1, 19.2, 10.9, 21.0 ve 13.1 (p<0.01), kas arası yağı oranı % 2.6, 4.8, 17.0, 5.6 ve 11.0 (p<0.05), atılan kısım oranı % 3.9, 2.4, 2.4, 2.9 ve 2.8 olarak bulunmuştur. Irklar arasında pirzola bölgesindeki ortalaması verilen özelliklerden kemik oranı, kas arası yağı oranı (p<0.05) ve kabuk yağı oranı (p<0.01) bakımından gözlenen farklılıklar istatistik olarak önemli bulunmuştur.


Keywords


Koyun ırkları; yağlı kuyruk; ince kuyruk; kesim; karkas özellikleri

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.