TOPRAĞA UYGULANAN ARITMA ÇAMURU, AHIR GÜBRESI VE KARIŞIMLARININ, ÇİM BITKISININ BAZI MAKRO-MIKRO BESIN ELEMENTLERI VE VERIMI ÜZERINE ETKISI

Murat KÜÇÜKHEMEK, Kemal GÜR, Refik UYANÖZ

Abstract


Bu arazi çalışması, evsel karakterli arıtma çamurunun (AÇ), ahır gübresi (AG) ve AÇ+AG’nin üç farklı karışımlarının (¼AÇ+¾AG, ½AÇ+½AG ve ¾AÇ+¼AG), çim bitkisinde bazı makro (N, P, K, Ca, Mg) ve mikro (Zn, Cu, Mn, Pb, Cd) element içerikleri ile verim üzerine etkilerini belirlenmek amacıyla yürütülmüştür. Deneme, dört farklı oranda toprağa (0, 40, 80 ve 120 t/ha) organik materyal uygulaması yapılarak, iki yıl süreyle arazi koşullarında üç tekerrürlü olarak faktöriyel deneme deseninde yürütülmüştür.

Deneme sonunda, arıtma çamuru uygulamasının çim bitkisinin verim ve bazı besin elementleri içeriğini kontrol ve diğer organik materyal uygulamalarına göre artırdığı görülmüştür. Çim bitkisinin taze ağırlığı çamur uygulamasında ahır gübresine oranla 3.3 kez arttığı görülmüştür. Öte yandan 40 ve 80 ton ha-1uygulamalarında hem verim hem de besin kapsamı artmıştır.

Çamur uygulamaları çim bitkisinin N ve K içeriğini kontrol uygulamasına göre artırmıştır. Diğer taraftan bitkinin mangan muhtevası çamur uygulaması ile azalmış ve bu değişim istatistiki açıdan önemli (p<0.01) bulunmuştur. P,Ca, ve Mg bakımından da uygulamalar arasındaki fark önemli(p<0.01) bulunmuştur.

Deneme sonunda sonuçlar, verim ve bazı besin elementleri içeriklerinin ahır gübresi uygulamasına göre, arıtma çamuru uygulamasında artışlar olduğunu göstermiştir. Diğer uygulamalarda ise çim bitkisinin taze ağırlığını önemli ölçüde artırmıştır. Benzer şekilde, çim bitkisinin bazı besin elementi muhtevası hektara 40 ve 80 ton uygulamaları ile artmıştır.


Keywords


Ahır gübresi; Çim bitkisi; Bitki besin elementleri; Arıtma çamuru; Verim

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.