KONYA YÖRESİNDE FARKLI EKİM ZAMANI VE EKİM SIKLIKLARINDA YETİŞTİRİLEN TRİTİKALE (xTritico-secale Witt.) GENOTİPLERİNDE OT VERİMİ VE BAZI TARIMSAL ÖZELLİKLERİN BELİRLENMESİ-I

Emel ÖZER, Mevlüt MÜLAYİM

Abstract


Bu çalışma tritikale genotiplerinde farklı ekim zamanları ve ekim sıklıklarının ot verimi ve verim öğeleri üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amacıyla, 2002-2003 ve 2003-2004 ekim yıllarında Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BD UTAEM) kuru koşullarında yürütülmüştür. Çalışmada BDMT 98/8S hattına, Tatlıcak-97 ve Karma-2000 çeşidine, 4 ekim zamanı (15 Eylül, 30 Eylül, 15 Ekim ve 30 Ekim) ve dört ekim sıklığı (400, 500, 600 ve 700 m2adet tohum) uygulanmıştır.

Araştırmada çeşit, ekim zamanı ve ekim sıklıklarının ot için yetiştirilen tritikale de verim, bitki boyu, ana sap ağırlığı, yeşil ot verimi, kuru madde oranı, kuru ot verimi ve ham protein oranı gibi özellikler etkisi incelenmiştir. İki yıl süreyle yürütülen çalışmada ele alınan özellikler arasında farklılıklar önemli bulunmuş ve yıllar ayrı ayrı ve iki yıl ortalaması olarak değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre Orta Anadolu şartlarında ot amaçlı tritikale yetiştirilmek isteniyorsa ekim tarihi; 15 Eylül – 30 Eylül arasında, ekim sıklığında 500 m2adet tohum ve çeşit olarak da Tatlıcak-97 önerilebilir. 


Keywords


Tritikale; xTriticosecale Witt.; Çeşit; Ekim Zamanı; Ekim Sıklığı; Ot Verim; Verim Öğeleri

Full Text:

PDF (Türkçe)

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.