ASMA FİDANI ÜRETİLEN İŞLETMELERDE FİDAN ÜRETİMİ VE SULAMASI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

Mehmet İlhan BEKİŞLİ

Abstract


Özet

Ülkemizde asma fidanları açık köklü ve tüplü olarak üretilmektedir. Üretim yöntemlerinin sulama düzeyi açısından bir standardı yoktur. Bu çalışmada Şanlıurfa ilindeki fidanlıklarda asma fidanı üretim yöntemlerinde, üreticilerin bilgi düzeyi ve üretimde kullandıkları sulama sistemleri-düzeyleri bir anket çalışması ile değerlendirilmiştir.

Bu anket çalışması Şanlıurfa ilinde ve ilçelerinde bulunan fidan üretimi yapan işletmelerde gerçekleştirilmiştir. Üreticilerin teknik olanakları, yetiştirdikleri asma çeşitleri, yetiştiricilikte kullandıkları materyaller ve kullandıkları sulama sistemleri ile uyguladıkları su düzeyleri anket sorularıyla incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar SPSS programıyla değerlendirilmiştir.

İncelenen fidanlıklardan elde edilen bulgulara göre, genellikle çelikle üretim yapıldığı saptanmıştır. Köklendirme öncesi çeliklere köklendirmeyi teşvik edici herhangi bir hormon uygulamasının yapılmadığı belirlenmiştir. İşletmelerin tüplü asma fidanı üretimi yerine açık köklü asma fidanı üretimini tercih ettikleri belirlenmiştir. Bölge fidanlıklarında sulama programının olmadığı, sulama sistemi olarak ise salma sulama sisteminin yaygın olarak kullanıldığı görülmüştür.

Çelikle üretim esnasında köklendirmeyi teşvik edici hormonların uygulanmaması nedeniyle bölgede çelikten asma fidanı üretiminde %40'lara varan kayıplar meydana gelmektedir. Bölgede bağ yetiştiriciliği yapan üreticilerin asma fidanı sağlanmasında yeterli bilgiye sahip olmamaları ve seçici olmamaları nedeniyle, fidan üretimi yapan işletmelerin sertifikalı fidan üretimine geçmedikleri görülmüştür. Fidan üretiminde belirli bir sulama programının ve sulama düzeyinin olmaması hem üretimde kayıplara hem de fidanların kalitesinin düşük olmasına neden olmaktadır.


Keywords


Asma, Fidanlık, Sulama

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.