Ozmotik Koşullandırma Ve Humidifikasyon Uygulamalrının Biber Tohumlarının Ortalama Çıkış Süresi Ve Çıkış Oranı Üzerine Etkileri

Mustafa Demirkaya

Abstract


Bu çalışma biber  (Capsicum annum.) tohumlarında çıkışı kolaylaştırmak ve hızlandırmak için yapılmıştır. Ozmotik koşullandırma uygulamaları PEG-6000 ile –1.0 MPa’da 1, 2 ve 3 gün süre ile yapılmıştır. Humidifikasyon uygulamaları ise 1, 2 ve 3 gün süreyle yapılmıştır. Uygulamalardan sonra tohumlar sera koşullarında çıkış testine alınmıştır. Ozmotik koşullandırma ve humidifikasyon uygulamaları Demre Sivri çeşidinde çıkış oralarını istatistiki düzeyde arttırmıştır. Kandil dolma çeşidinde ise 3 gün humidifikasyon ve 1 ve 3 gün ozmotik koşullandırma uygulamaları çıkış oranın istatistiki düzeyde arttırmıştır. Ozmotik koşullandırma ve humidifikasyon uygulamaları Demre sivri çeşidinde ortalama çıkış sürelerini istatistiki düzeyde arttırmıştır. Kandil dolma çeşidinde ise 3 gün humidifikasyon ve 1 ve 2 gün ozmotik koşullandırma uygulamaları ortalama çıkış süresini istatistiki düzeyde arttırmıştır.Bu çalışma ile biber tohumlarında humdifikasyon ve PEG-6000 uygulamalarının sera koşullarında çıkış oranına ve otalama çıkış süresine olumlu etki yaptığı tespit edilmiştir.


Keywords


biber, ozmotik koşullandırma, humidifikasyon, çıkış oranı, ortalama çıkış süresi

Full Text:

PDF (Türkçe)

References


Alvarado, A.D. and Bradford, K.J. 1988. Priming and Storage of Tomato (Lycopersicon lycopersicum) seeds. I. Effects of Storage Temperature on Germinnation Rrate and

Viability. Seed Sci. & Technol. 16: 601- 602.

Anonim. 1999. International Rules for Seed Testing. Seed Sci. & Technol. (Supplement) 27: 1-333.

Bailly, C., Benamar, A., Corbineau, F and Côme, D. 2000. Antioxidant Systems in Sunflower (Helianthus annuus L.) Seeds as Affected by Priming. Seed Sci. Res. 10: 35-42.

Basu, R. N. and Pal, P. 1980. Control of Rice Seed Deterioration by Hydration Dehydration Pretreatment. Seed Sci. & Technol. 8: 151-160,

Başay, S., Sürmeli, N. ve Uysal, E. 2004. Biberde Ozmotik Koşullandırmanın Depolama Süresince Tohum Canlılığı ve Biyopkimyasal Değişime Etkisi. V. Sebze Tarımı Sempozyumu. 21-24 Eylül. Çanakkale. s. 91-95.

Berjak, P. and Villiers, T.A. 1972. Ageing in Plant Embryos: III. Acceleration of Senescence Following Artifical Ageing Treatment. New Phytol. 71: 513-518.

Bewley, J.D. and Black, M. Seeds: Physiology of Development and Germination. Plenum Press New York 367p. 1985.

Blowers, L.E., Stormonth, D.A. and Bray, C.M. 1980. Nucleic Acid and Protein Synthesis and Loss of Vigour in Germinating Wheat Embryos. Planta.150:19-25.

Bray, C.M., Davidson, P.A., Ashraf, M. and Taylor, R.M., 1989. Biochemical Changes During Osmopriming of Leek Seeds. Ann. Bot. 63: 185-193.

Cano, E.A.Q., Bolarin M.C., Perez-Alfocea, F. and Caro, M. 1991. Effect of NaCl Priming on Increased Salt Tolerance in Tomato. J. Hort. Sci., 66(5): 621-628.

Cayuela, E., Perez-Alfocea, F., Caro, M. and Bolarin, M.C. 1996. Priming of Seeds with NaCl Induces Physiological Changes in Tomato Plants Grown under Salt Stress. Physiol. Plant. 96: 231-236

Coolbear, P. and Grierson, D.1979. Studies on the Changes in the Major Nucleic Acid Components of Tomato Seeds (Lycopersicon esculentum Mill.). Resulting from Osmotic Presowing Treatments. J. Exp. Bot. 30: 1153-1162.

Dell’Aquila, A. 1987. Mean Germination Time as a Monitor of the Seed Ageing. Plant. Physiol. Biochem. 25: 761-768.

Dell’Aquila, A. and Taranto, G. 1986. Cell Division and DNA Synthesis During Osmo-Priming Treatment and Following Germination in Aged Wheat Embryos. Seed Sci. & Technol. 14: 333 -341.

Dell’Aquila, A. and Bewley, J.D. 1989. Protein Synthesis in the Axes of PEG Treated Pea Seed and During Subsequent Germination. J. Exp. Bot. 40: 1001-1007.

Dell’Aquila, A. and Tritto, V. 1990. Ageing and Osmotic Priming in Wheat Seeds: Effects Upon Certain Components of Seed Quality. Ann. Bot. 65: 21-26.

Dell’Aquila, A. and Tritto, V. 1991. Germination and Biochemical Activites in Wheat Seeds Following Delayed Harvesting, Ageing and Osmotic Priming. Seed Sci. & Technol. 19: 73-82.

Demir, İ., Güçlü, Ö., Demir, K. ve Özçoban, M. 1999. Biberde Termodormansiyi Kırmak Amacıyla Tohum Uygulamalarından Yararlanma Olanakları. Türkiye 3, Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 14-17. Eylül 1999. Ankara . 515-518

Demirkaya M (2006a). Soğan (Allium cepa L.) tohumlarında canlılık kaybı ve onarım aşamasnda meydana gelen fizyolojik değisimler. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, BahçeBitkileri Anabilimdalı Doktora Tezi, Bursa.(Basılmamıs), 106 s.

Demirkaya, M. 2006b. Polietilenglikol ile Ozmotik Koşullandırma ve Hümidifikasyon Uygulamalarının Biber Tohumlarının Çimlenme Hızı ve Oranı Üzerine Etkileri. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 22(1-2) 231-236 http://fbe.erciyes.edu.tr ISSN 1012-2354

Demirkaya, M. 2011 Ozmotik Koşullandırma ve Hümidifikasyon Uygulamalarının Yüksek Sıcaklıkta Biber Tohumlarının Çimlenme ve Ortalama Çimlenme Süresi Üzerine Etkileri. IV Tohumculuk Kongresi 14-17 Haziran Samsun Bildiriler Kitabı -1 S. 136-143.

Ellis, R.H., Roberts, E.H., 1981. The Quantification of Aging and Survival in Orthodox Seeds. Seed Sci. & Technol. 9: 373-409.

Fu, J.R., Lu, X.H., Chen, R.Z., Zhang, B.Z., Liu, Z.S., Li, Z.S. and Cai, D.Y. 1988. Osmoconditioning of Peanut (Arachis hypogea L.) Seeds with PEG to Imrove Vigour and Some Biochemical Activities. Seed Sci. & Techol. 16: 197-212.

Georghiou, K., Thanos, C.A. and Passam, H.C. 1987. Osmoconditioning as a Measure of Counteracting the Ageing of Pepper Seeds during High Temperature Storage. Ann. Bot. 60: 279-285.

Hegarty, T.W., 1986. Pregermination Treatments of Vegetable Seeds. Hort. Abst. 56: 5163

Heydecker, W., Coolbear, P., 1977. Seed Treatment for Improved Performance-Survey and Attempted Prognosis. Seed Sci. & Technol. 5: 353-425.

Ibrahim, A., Roberts, E.H. and Murdoch A.J. Viability of Lettuce Seeds. II. Survival and Oxygen Uptake in Osmotically Controlled Storage. J.Exp.Bot. 34: 631-640, 1983.

ISTA, 1996. International Seed Testing Association. International Rules for Seed Testing. Seed Science and Technology, 21, supplement.

Khan, A.A., Tao, K.L., Knypl, J.S., Borkowska, B. and Powell, L.E. 1978. Osmotic Conditioning of Seeds: Physiological and Biochemical Changes. Acta Hort. 83: 267-278.

Levitt, J. 1980. Responses of Plants to Environmental Stresses. Vol. II. 2nd ed. Academic Press, New York, 607 p.

Osborne, D.J. 1982. Deoxyribonucleic Acid Integrity and Repair in Seed Germination: The Importance in Viability and Survival. In “The Physiology and Biochemistry of Seed Development, Dormancy and Germination” (Ed. A.A. Khan). Elsevier Biomedical Press, Amsterdam, pp. 435-463.

Passam, H.C. and Kakouriotis, D. 1994. The Effects of Osmoconditioning on the Germination, Emergence and Early Plant Growth of Cucumber under Saline Conditions. Sci. Hort. 57: 233-240.

Petruzelli, L.. Wheat Variability at High Moisture Content Under Hermetic and Aerobic Storage Conditions. Ann.Bot. 58: 259-265, 1986

Pill, W.G., Freet, J.J. and Morneau, D.C. 1991. Germination and Seedling Emergence of Primed Tomato and Aspargus Seeds under Adverse Conditions. HortScience. 26: 1160-1162

Rao, N. K., Roberts, E. H. and Ellis, R. H. 1987. The Influence of Pre and Post Storage Hydration Treatments on Chromosomal Aberrations, Seedling Abnormalities and Viability of Lettuce Seeds. Ann. Bot. 60: 97-108

Sivritepe, H.Ö. 1992. Genetic Deterioration and Repair in Pea (Pisum sativum L.) Seeds During Storage. PhD Thesis University of Bath, England. 227p.

Sivritepe, H. Ö. 1995. Bezelye Tohumlarında Su Zararı, Canlılık ve Kromozom Bozulmaları Üzerine Hidrasyon Uygulamalarının Etkileri. Bahçe 24 (1-2): 93-102.

Sivritepe, H.Ö. 1999. Sebze Tohumlarında Kalite ve Performansın Arttırılması Üzerine Ozmotik Koşullarında Uygulamalarının Etkileri. Türkiye 3. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi. 14-17 Eylül 1999, Ankara, 525-529.

Sivritepe, H.Ö. ve Eriş, A. 1996. Depolama Sonrası Priming Uygulamalarının Bezelye Tohumlarında Canlılık veGenetik Bozulmaları Onarımı Üzerine Etkisi. Uludağ Üniversitesi Araştırma Fonu Projesi. No: 94/9.23s,

Sivritepe, H.Ö. and Demirkaya, M,. 2002. The Effects of Post-Storage Hydration Treatments on Viability of Onion Seeds. Acta Horticulturae 579,ISHS.

Sivritepe, H.Ö., Sivritepe, N., Eriş, A. and Turhan, E. 2005. The Effects of NaCl Pre-treatments on Salt Tolerance of Melons Grown under Long-term Salinity. Sci. Hort. 106: 568-581.

Thanos, C.A. Georghiou K. and Passam, H.C. 1989. Osmoconditioning and Ageing of Pepper Seeds During Storage. Ann. Bot. 63: 65-69.

Ward, F.H. and Powell A.A. Evidence For Repair Processes in Onion Seeds During Storage at High Seed Moisture Contents. J.Exp.Bot. 34: 277-282, 1983.

Wiebe, H.J. and Muhyaddin, T. 1987. Improvement of Emergence by Osmotic Seed Treatments in Soil of High Salinity. Acta Hort. 198: 91-100.

Yanmaz, R. ve Özdil, A.H., 1992. Domates ve Biber Tohumlarında Ekim Öncesi PEG (Polyethylene Glycol) Uygulamalarının Çimlenme ve Çıkış Oranı İle Süresi Üzerine Etkileri. Türkiye I. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi. 13-16 Ekim. İzmir. Cilt II. 25-27.


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.