Kontrollü Şartlar Altında Kurutulan Bamyanın Kuruma Karakteristiklerinin Belirlenmesi

Osman Akyüz, Haydar Hacıseferoğulları

Abstract


Bu çalışmada, bamyanın farklı hava sıcaklığı ve hava hızlarındaki kurutma karakteristikleri belirlenmiştir. Denemelerde hava sıcaklığı olarak 40 oC, 50 oC ve 60 oC ve 700C, hava hızları ise 1 m/s ve 2 m/s olarak alınmıştır. Elde edilen veriler STATISTICA istatistik programı ile değerlendirilmiştir. Hava sıcaklığının ve hızının artışı bamya örneklerinde kuruma hızını artırmıştır. Bamyanın kurutulmasında Newton modeli ile yapılan tahminin standart hatası (RMSE) 0.011318 ile 0.025491 arasında, uyumun iyilik derecesini gösteren c2 değeri 0.000131 ile 0.000109 arasında ve modelleme yeterliliğini gösteren EF değeri ise 0.998841 ile 0.989590 arasında bulunmuştur. Page modeli ile yapılan tahminin standart hatası (RMSE) ise 0.002414 ile 0.012642 arasında, uyumun iyilik derecesini gösteren c2 değeri 0.000005 ile 0.000183 arasında ve modelleme yeterliliğini gösteren EF değeri ise 0.998127 ile 0.999929 arasında bir değişim göstermiştir.

Keywords


Bamya, hava sıcaklığı, hava hızı, kuruma hızı, kuruma sabiti

References


Adam, E., Mühlbauer W., Esper A., Wolf W., Spies W., 2000. Quality Changes Of Onion (Allium cepa L.) As Affected By The Drying Process. Nährung, 44 (1): 32–37.

Akpınar, E.K., Biçer Y., 2003. Siklon Tipi Bir Kurutucuda Kabağın Kuruma Davranışının İncelenmesi. G. Ü. Fen Bilimleri Dergisi, 16 (1): 159–169.

Aktaş, M., Ceylan, İ., Doğan, H., 2004. Güneş Enerjili Kurutma Sistemlerinin Fındık Kurutulmasına Uygulanabilirliği. Karaelmas Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Teknoloji Dergisi, 7(14): 557-564.

Anonymous, 2012. Bitkisel Üretim Verileri. Türkiye İstatistik Kurumu, www.tuik.gov.tr (Erişim tarihi 12.09.2012).

Arslan D., Özcan M.M., 2008. Evaluation of Drying Methods With Respect To Drying Kinetics, Mineral Content and Color Characteristics of Rosemary Leaves. Energy Conversion and Management, 49 (5): 1258-1264.

Ayensu, A. 1997. Dehydration of Food Crops Using A Solar Dryer with Convective Heat Flow. Solar Energy, 59 (4–6): 121- 126.

Ertekin, C, Yaldız, O., Möhlbauer, W., 2001. İncirin Kuruma Karakteristiklerinin Belirlenmesi ve Kuruma Davranışının Modellenmesi. Tarımsal Mekanizasyon 20. Ulusal Kongresi Bildiri Kitabı, 405- 411, Şanlıurfa.

Funebo, T. ve Ohlsson, T., 1998. Microwave-Assisted Air Dehydration of Apple and Mushroom. Journal of Food Engineering, 38 (3): 353- 367.

Gögüs, F. ve Maskan, M. 1999. Water adsorption and drying characteristics of Okra. Drying Technology, 17 (4&5): 883- 894.

Kamışlı F., 2002. Sert Buğdaydan Yapılmış Bulgurun Tepsili Kurutucuda Kurutulması. S.D.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 6 (3): 106- 112.

Karathanos, V.T., Belessiootis, V.G., 1999. Application of a Thin Layer Equation to Drying Data of Fresh and Semi – Dried Fruits. Journal of Agricultural Engineering, RES., 74: 355 – 361.

Kocabıyık, H., B.S. Demirtürk, 2008. Nane Yapraklarının İnfrared Radyasyonla Kurutulması. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 5 (3): 239- 246.

Lin T. M., Durance T. D., Scaman C. H., 1998. Characterization Of Vacuum Microwave, Air And Freze Dried Carrot Slices. Food Research International, 31 (2): 11–117.

Loague,K., Green,R.E., 1991. Statistical and Graphical Methods for Evaluating Solute Transport Models. Overview and Application. J. Contam, Hydrol., 7: 51–73.

Özler S., Ergüneş G., Tarhan S., 2006. Mısırda Farklı Ön İşlemlerin Kuruma Hızına Etkisi. OMÜ Zir. Fak. Dergisi, 21(2): 160- 166.

Pangavhane D R, Sawhney R L, Sarsavadia P. N., 1999. Effect of various dipping pretreatment on drying kinetics of Thompson seedless grapes. Journal of Food Engineering, 39: 211- 216.

Sarsavadia, P., Sawhney, R., Pangavhane, D.R., Singh, S.P., 1999. Drying Behavior of Brined Onion Slices. Journal Food Engineering, 40: 219- 226.

Soysal, Y. 2004. Microwave drying characteristics of parsley. Biosystems Engineering, 89 (2): 167–173.

Toğrul H., Toğrul İ., İspir A., 2005a. Mantarların İnce Tabaka Kuruma Karakteristiklerinin İncelenmesi, III. Tarımsal Ürünleri Kurutma Çalıştayı, Antalya.

Toğrul H., Toğrul İ., İspir A., 2005b. İnfrared Kurutucuda Muzun Kuruma Kinetiğinin İncelenmesi. III. Tarımsal Ürünleri Kurutma Çalıştayı, Antalya.

Tuğrul, N., İ. Doymaz, M. Pala, 2001. Dereotunun kuruma karakteristiklerinin İncelenmesi. Gıda, 6: 403- 407.

Tunç M., 2008. İnce Tabaka Halinde Kurutulan Patlıcanın Kuruma Kinetiğinin İncelenmesi Ve Kuruma Davranışının Modellenmesi Üzerine Bir Araştırma. S.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Konya.

Yaldız O., 2001. Havuç Ve Pırasa Kurutulmasında Kurutma Havası Özelliklerinin Kuruma Karakteristiklerine Etkisi. Tarımsal Mekanizasyon 20. Ulusal Kongresi, 412–417, Şanlıurfa.

Yağcıoğlu A. 1999. Tarım Ürünleri Kurutma Tekniği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, 536, İzmir.


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.