Operational Characteristics Of Black Carrot Harvester With Vibrating Cleaning Elevator

Osman Özbek, Mustafa Nevzat Örnek, Nurettin Kayahan, Haydar Hacıseferoğulları

Abstract


Operational characteristics of a black carrot harvester with vibratory cleaning elevator were determined in this research. The machine is able to harvest two ridges at a time. The harvester was operated at 0.21, 0.34 and 0.48 m s-1 forward speeds over a black carrot field with pulled-off ringlets and cleaned heads. Depending on forward speeds, dirtiness ratios varied between 6.75 - 18.42%, broken carrot ratios between 3.76 - 14.55%, surface wound ratios between 4.11 - 1.55%, drafts between 1203 - 1363 daN, bollard pulls between 2.48 - 6.41 kW and power take-offs shaft powers between 2.32 - 2.87 kW

Keywords


Black carrot Harvester Scraper Elevator Harvest losses

Full Text:

PDF

References


Bridle P & Timberlake CF (1997). Anthocyanins as natural food colours–selected aspects. Food Chem. 58: 103- 109.

Brinkmann W (1988). Şeker Pancarı Hasat Makineleri Çalışma Kalitesinin Saptanması (IIRB’nin Uluslar arası Yöntemi). Tarım Makinaları Bilimi ve Tekniği Dergisi, Sayı 2: 62- 65 (Çev: Saral A., A. Çolak), Ankara.

Cemeroğlu B, Yemenicioğlu A ve Özkan M (2001). Meyve ve Sebzelerin Bileşimi ve Soğukta Depolanmaları, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, No: 24, Ankara.

Düzgüneş O, Kesici T, Kavuncu O, Gürbüz F (1987). Araştırma Deneme Metodları (İstatistik Metodları II). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 1021, Ders Kitabı: 295, Ankara.

Giusti MM and Wrolstad RE (2003). Acylated anthocyanins from edible sources and their applications in food systems. Biochem. Eng. J. 14: 217- 225.

Hacıseferoğulları H, Aydın C, Doğan H, Örnek MN (2000). Şeker Pancarı Hasadında Kullanılan Çatal Tipi Sökücünün Performansının Belirlenmesi. Tarımsal Mekanizasyon 19. Ulusal Kongresi, 249- 252, Erzurum.

Kanofojski C, Karwowski T (1976). Agricultural Ma-chines, Theory and Construction. US Department of Agriculture and the National Science Foundation, Vol. 2, 279- 840, Washington.

Kırca A, Özkan M, Cemeroğlu B (2006). Stability of black carrot anthocyanins in various fruit juices and nectars. Food Chem. 97: 598- 605.

Kong JM, Chia LS, Goh NK, Chia, TF & Brouillard R (2003). Analysis and biological activities of anthocyanins. Phytochem. 64: 923- 933.

Miişoğlu D (2004). Şalgam Suyu Üretiminde Enzim Uygulamasının Verim ve Kaliteye Etkisi. Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Şanlıurfa.

Özarslan C (1989). Tek Sıralı Havuç Sökme Aleti Prototipinin Tasarımı ve Yapımı. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Mekanizasyon Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Ankara.

Özarslan C, Çolak A, Erdoğan D (1995). Kombine Havuç Hasat Makinası Geliştirilmesi. Tarımsal Mekanizasyon 16. Ulusal Kongresi, 5- 7 Eylül: 204- 212, Bursa.

Traulsen H (1974). Kartei für Rationalisierung Zuckerrübenernteverfahren. Rationalisierung-Kuratorium für Landwirtscahft, Kiel.

Wrolstad RE (2004). Anthocyanin pigments-bioactivity and coloring properties. J. Food Sci. 69: 419- 421.




DOI: http://dx.doi.org/10.15316/SJAFS.2017.19

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.